Derleme Makalesi | Açık Erişim
Eğitimde Teknoloji Uygulamaları Dergisi 2020, Cil. 1(1) 76-98
ss. 76 - 98 | DOI: https://doi.org/10.29329/jtae.2020.283.6
Yayın tarihi: Mayıs 15, 2021 | Okunma Sayısı: 95 | İndirilme Sayısı: 412
Özet
Atom çağı, endüstri çağı, bilgi çağı derken gelinen iletişim çağında, evrensel değişimlerde elektronik Rönesans herkesi ve kesimi etkilemektedir. Etkileşimler nimet ve külfetleri de beraberinde getirdiğinden, Elektronik Rönesans’ın işgörenlerden beklediği yeni beceriler güncel hale gelmektedir. Farklı ama genel ad başlıklarında gündeme gelen yeni becerilerin daha özel ad altında ele alınması gereksinimi bulunmaktadır. İşte bu nedenle bilimin genelleyici ve sınırlı bakan özelliklerinden hareketle girişilen bu çalışmada, “Elektronik Rönesans’ın Yeni Eğitim Teknolojisi Becerileri” konusuyla ilgilenilmektedir.
Çalışma, genelde evrensel değişim sürecine, özelde ise yeni eğitim teknolojisi gereklerine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Betimsel türde literatür analizi ile oluşturulan çalışmada; evrensel ölçekte beliren yönelimlerin ardından eğitim alanındaki Elektronik Rönesans’ın yansımaları ortaya konulmaktadır. Çalışmada Eğitim Teknolojisinin temel öğelerinin yeni formasyon özelliklerine ve Elektronik Rönesans’ta Eğitim Teknolojisi uzman işgöreninin sahip olması gereken duyuşsal, bilişsel ve devinsel davranış özelliklerine özel önem verilmektedir.
Elektronik Rönesans’ta eleştirel düşünme, problem çözme, medya, bilgi ve açık iletişim teknolojileri okuryazarlığı temel teknik beceriler olarak önemsendiği, Eğitim teknolojisinin eğitim süreçlerine; eğitsel istem-sunu dengesizliklerini gidermede, artan nüfusun eğitim ihtiyaçlarını karşılamada, eğitim hizmetlerindeki maliyet-yarar analizlerinin verimliliğini artırmada, bireysel ve kitlesel öğrenmeye, öğrenme ortamlarında ve zamanlarında esneklikler sağlamada ekonomik seçenekler sunduğu ortaya konulmaktadır. Çalışmada, eğitim teknolojisi öğretmeninin profesyonel bir iletişim, teknoloji ve öğretim uzmanı olarak, hem mekanik hem de dijital içerik ve eğitim durumları üretebilen yaratıcı üretkenliklere sahip olması gerektiği vurgulanmaktadır. Elektronik Rönesans’ta Eğitim Teknolojisi uzman işgöreninin, öğretme-öğrenme yardımcıları hazırlama, eğitim ortamlarını düzenleme, eğitimin özel hedeflerine uygun eğitsel etkinlikler planlama konularına bütünsel ve sistematik yaklaşmasının gereği belirtilmektedir. Çalışmada ayrıca, varılan sonuçlar ışığında; Elektronik Rönesans’ta Öğretmenin iletişim, teknoloji ve öğretim uzmanı olarak görülmesi yönünde girişimler yapılması, Eğitim Teknolojisi alan uzmanının sahip olması gereken özelliklerinin ise bilişsel, devinsel ve duyuşsal alanlarda yeterliğe dayalı davranışlar olarak belirlenmesi önerileri geliştirilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Elektronik Rönesans, Eğitim Teknolojisi öğelerinde ve Eğitim Teknolojisi Uzmanında formasyonlar
Bu makaleye nasıl atıf yapılır |
---|
APA 6th edition Harvard Chicago 16th edition |
Kaynakça |
---|
|